width="101"

 

De rijopleiding in stappen

De Rijopleiding in Stappen (RIS) is een moderne rijopleiding. Met een fors hoger slagingspercentage dan de reguliere rijopleiding. Bovendien toont onderzoek aan dat je als bestuurder veiliger het verkeer in gaat.

Hoe werkt de Rijopleiding in Stappen?

De minister van verkeer en waterstaat wil met de rijopleiding in Stappen de veiligheid op de weg verbeteren. Beginnende bestuurders zijn immers veel te vaak betrokken bij verkeersongelukken.

De naam zegt het eigenlijk al. Bij je rijopleiding in stappen ga je steeds een stap verder, als je de vorige stap goed genoeg beheerst. In totaal doorloop je vier modules. Iedere module sluit je af met een toets.

De eerste en de tweede toets wordt afgenomen door de RIS-instructeur van je eigen rijschool. De derde toets leg je af bij het CBR. De RIS-examinator geeft je tips ter verbetering. Hij stelt ook vast of je prestaties overeenkomen met je vorderingen op de leerlingkaart. Zo kunnen in een vroeg stadium zaken worden bijgesteld. In de derde toets kun je bovendien vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen op je praktijkexamen. Je RIS-instructeur is altijd bij deze toetsen aanwezig; hij vergelijkt je prestaties met die tijdens je rijlessen. De vierde en laatste toets is je praktijkexamen.

Ook al heb je meerdere toetsen, de rijopleiding in stappen duurt meestal niet langer dan een reguliere opleiding. Soms gaat het door de goede opbouw zelfs sneller. Goed om te weten.

    Afsluitende toets
Module 1 Voertuigbediening en voertuigbeheersing. toets1
Module 2 Beheersing van eenvoudige verkeersmanoeuvres en -situaties. toets 2
Module 3 Complexe voertuigbediening en beheersing van complexe verkeersmanoeuvres en -situaties. toets 3 ( de tussentijdse toets)*
Module 4 Veilige en verantwoorde verkeersdeelname. toets 4
     

*In de 3e toets, de TTT is een vrijstelling te verdienen voor de bijzondere verrichtingen van het praktijkexamen

De voordelen op een rij

- Fors hoger slagingspercentage.
- Hoge kwaliteit van de rijopleiding.
- Stap-voor-stap aanpak.
- Betere voorbereiding op deelname aan het verkeer.

- Inzicht in je vorderingen met behulp van de leerlingenkaart.

- Leren zelfstandig een route uit te stippelen en te rijden.


Download hier de RIS kandidaatsfolder voor meer informatie